lunes, 28 de marzo de 2016

CALÇOTADA 2016

El passat 23 de febrer vam fer una sortida de calçotada. L'orígen de la paraula “calçot”, prové de la manera de plantar-lo, mig colgat a la terra -tècnica que es coneix com a “calçar”- perquè el brot sigui ben blanc i tendre. 


La forma preferent de menjar els calçots són fets a la flama i sucats en salsa.


La tradició mana fer, posteriorment, carn a la brasa i disfrutar en companyonia.


Concretament, des de fa uns anys, la Illeta fa la calçotada anual a l’ermita de la Mare de Déu de la Riera de les Borges del Camp.D'estil modernista i gran bellesa estètica, l'ermita  es troba a uns 800 metres del nucli urbà travessant la riera d’Alforja. 


Fent història, el 1903 fou enderrocat el primitiu santuari (d'estil romànic dedicat a Sant Bartomeu), i, el 1904, s'inaugurà el projecte de l'arquitecte reusenc modernista Francesc Berenguer i Mestres. Amic íntim i deixeble de Gaudí, però signat per Jaume Vagó pel fet que Berenguer encara no tenia el títol.


La comarca és rica en edifics de la Ruta Modernista. (Hi destaquen, molt especialment, les obres de Lluís Domènech i Montaner a Reus -Institut Pere Mata, Casa Navàs, Casa Rull i Casa Gasull-).La venerada imatge de la Mare de Déu de la Riera, és una talla policromada del segle XIII, traslladada a l'església de la vila l'any 1981. La tradició borgenca mana fer processó, cada 7 de setembre, des de l'església fins a l'ermita.  


Tot i algun aspecte a millorar, l'organització i participació de la sortida van ser molt positives.


No hay comentarios:

Publicar un comentario