jueves, 22 de marzo de 2018

Centre Urbà de Creació -CUC- Espai Alternatiu Reorientació -ESTEREO- (Nova Temporada)






L'Espai Estereo va sorgir de la col·laboració del Servei d'Addiccions i Salut Mental de l'Hospital Universitari Sant Joan de Reus, i el Programa d'Atenció Específica Trastorn de Psicosi Incipient (PAETPI) - Centre de Salut Mental (CSM) Institut Pere Mata de Reus.

L'atenció a joves amb un diagnòstic de trastorn mental greu (brot psicòtic en edats prematures) unit a problemes d'ús de substàncies psicoactives; va començar al CSM, treballant aspectes bàsics de la Reducció de Danys i Riscos, a través de tallers psicoeducatius i entrevistes de seguiment i motivacionals adreçades als joves i les seves famílies.

Després d'un període de canvis al CSM, les coordinacions per atendre aquesta població han minvat progressivament, tot restant a l'espera d'un nou procés de treball conjunt.

Paral·lelament, des del Centre d'Acollida i Activitats La Illeta, s'ha habilitat un espai de trobada, des d'on s'atenen les necessitats d'aquests joves.




S'ha dissenyat un espai de Suport Entre Iguals, semi-dirigit per un antropòleg social del Servei d'Addiccions i Salut Mental, que compta amb un equipament bàsic d'informàtica musical i videocreació. 





És un punt de trobada basat en la metodologia de 
suport entre iguals Peer Support

per a joves amb dificultats de gestió de consum de drogues (majoritàriament, cànnabis i alcohol)

amb l'objectiu de reorientar, informar i acompanyar-los 
als processos de millora de la salut mental i social.

Es proposen activitats creatives relacionades amb 
les audiovisuals, la música 
i altres formes de creativitat.




Evitar el llenguatge diagnòstic i patologitzant, i parlar clar sobre què ens afecta la salut mental i física, són -gairebé- els únics requisits per participar al projecte. 



TALLER D'ESCRIPTURA

TALLER ESCRIPTURA VZ


L'expressió artística projecta malestars, dubtes, inconformisme, pors, idees de futur...





L'Espai, és el punt de partida pel desenvolupament d'activitats lliures, encaminades a: 

  • La presa de consciència

  • L'acompanyament social bàsic

  • El coneixement i suport mutu entre participants






De mica en mica, els joves comparteixen experiències del passat relacionades amb la malaltia, del consum de substàncies (sobretot de cànnabis i alcohol), sobre la gestió de la vida quotidiana, les relacions familiars, d'amistat i sentimentals, les inquietuds del futur... 





*    *    *

La primera aparició pública d'aquest projecte va ser en motiu de la presentació del documental "Ningú mossega ningú" (In my backyard... nobody bits), produït conjuntament pel Servei d'Addiccions i Salut Mental i el Pla Comunitari de Sant Josep Obrer.


SINOPSI DEL DOCUMENTAL

La experiència i opinió de diversos actors socials involucrats en el barri Sant Josep Obrer de Reus i l'acció d'ARSU, des de la perspectiva de la reducció de danys, és clau per entendre la necessitat d'un paper actiu dels consumidors de drogues en tot aquest fenomen.


In my back yard mira de promoure estratègies no conflictives i el consens entre diversos actors d'un mateix barri, i implementar una atenció real i efectiva a les addiccions. Cal contemplar, doncs, els consumidors/es com a punt de partida per la solució.


*    *    *



.

No hay comentarios:

Publicar un comentario