lunes, 8 de octubre de 2018

ORANITZA'T AMB ELS TEUS DINERS (24-08-2018)

El divendres 24 d’agost es va realitzar a “La Illeta” el taller “Organitzat amb els teus diners”, sessió conduïda per l’Àlex Pérez Folch, Treballador Social del Servei d’Addiccions i Salut Mental HUSJR.





Va ser una sessió participativa que començà amb una roda de presentació dels assistents, on cadascú va fer referència a la relació que tenia amb els diners: molt bona, bona, regular, dolenta, molt dolenta; depenent si s’arriba, o no, a final de mes. 


Tot seguit, es preguntà als assistents si coneixien i/o utilitzaven alguna planificació per gestionar els diners cada mes, i la majoria d'ells recongué que no. Alguns, però, van comentar que sí que realitzen planificació, però que tenen moltes dificultats per posar-la a la pràctica.


La sessió continuà amb la presentació de conceptes i dades bàsiques d'economia general i economia familiar, com per exemple: renda de treball, diferents tipus pensions (i organismes que les gestionen). 





S'incidí també, en el fet que les pensions s’han de defensar davant dels diferents governs. 






Tot seguit, s'abordà l’economia domèstica: ingressos i despeses. 


En relació a les despeses es van distingir: les de primera necessitat (alimentació, habitatge…); les necessàries (roba, calçat…), les extres (vehicles, reparacions...) i les prescindibles (viatges...). 



Seguidament, es va fer una classificació de diferents despeses dels usuàris/es: quina importància dóna cadascú, i la manera com es prioritzen.


Després d'això, presentàrem exemples d’accions per facilitar arribar a fi de mes; com per exemple: no comprar amb targetes de crèdit, no portar diners al damunt, evitar prestar diners a amics i familiars, estalviar amb els subministraments, demanar suport i ajuda, informar-se de les ajudes…

En quant les accions que tenen a veure amb els consums de substàncies, es parlà de: no permetre que el “camell” avanci la substància, no consumir més del què un no es pot permetre econòmicament, no creure’s les ofertes, saber marcar límits, sobretot, el dia de cobrament.... 




El to i el format de la sessió fou molt participatiu. 


Finalment, cada assistent explicà la seva situació i si els havia servit el taller, essent majoritària una valoració satisfactòria.



No hay comentarios:

Publicar un comentario