martes, 28 de noviembre de 2017

PRESTATGERIA PSICOACTIVA!

.

Mujeres y drogas de síntesis. Género y riesgo en la cultura del baile

.

Autora: Nuria Romo (2001). Per Núria Calzada (Energy Control)

.


Partint de la necessitat d'anar més enllà dels espais i recursos habituals, el Servei d'Addiccions i Salut Mental de l'Hospital Sant Joan de Reus en col·laboració amb la Regidoria de Salut i les Biblioteques Municipals de l'Ajuntament de Reus, us presenten un nou espai de diàleg i comunicació sobre el fenomen de l'ús de substàncies psicoactives. 

L'objectiu és aportar informació contextualitzada, actualitzada, útil i veraç.






RESENYA del llibre, a cura de Maria Carmen Segura Díez
publicada a "Salud y Drogas". Volum 5, núm. 2, desembre 2005, pp. 161-162. Instituto de Investigación de Drogodependencias INID, Alacant.



Tot i que els fenomens addictius no tenen gènere, és evident que l'efecte de les drogues -tant al pla físic com el psicosocial- i les pautes de consum, són diferents en el cas dels homes i les dones.




Des de la literatura científica fins l'imaginari social, hem construït un prototip del consumidor de drogues, els seus patrons i les tècniques de tractament basats -majoritàriament- en l'experiència dels barons.




Tot i amb això, dades d'enquestes recents adverteixen un increment en la prevalença del consum femení d'algunes drogues, i comença a equiparar-se -en dades- als obtinguts pels barons. I en alguns casos, com per exemple el tabac, els supera.




Aquest llibre s'articula en sis capítols que relaten l'experiència etnogràfica de l'autora en entorns de consum de drogues de síntesi. 




Ofereix una introducció al tema de les drogues de síntesi a Espanya (capítol 1), una descripció detallada de la metodologia utilitzada a l'elaboració de l'estudi (capítol 2), una anàlisi de la relació dones i barons amb les drogues de síntesi (capítol 3); com influeix el sexe en les formes de policonsum entre usuaris i usuàries de drogues de síntesi (capítol 4), quina influència té el gènere en la percepció i acció davant el risc associat a la "cultura del baile" (capítol 5), i finalment, quina és la situació de la dona respecte el mercat de drogues de síntesi (capítol 6).




En resum, la lectura d'aquest llibre aporta una visió complementària a les dades epidemiològiques, permetent profunditzar i millorar la comprensió global d'alguns aspectes relacionats amb l'ús que donen les dones a les drogues de síntesi a Espanya.



VÍDEO de la segona sessió Prestatgeria Psicoactiva:



Part 2

 
Prestatgeria Psicoactiva (Part 2) from Christophe Sion / Hokusai Films on Vimeo.


.

No hay comentarios:

Publicar un comentario