El passat 11 de novembre del 2016, va tenir lloc la Jornada “Treball Social Sanitari, Peça Clau en Salut”, que va ser organitzada per un Grup de Treballadors/es Socials que exerceixen en l’àmbit de la salut a les Regions Sanitàries de Tarragona i Terres de l’Ebre.
Va ser la primera jornada d’aquestes característiques al territori i la resposta dels professionals va ser molt bona, tant que es va haver de canviar d’ubicació, ja que el lloc on s’havia d’organitzar (Paraninf de la URV), es va quedar petit i vam haver de canviar a l’Auditori de la Diputació de Tarragona. Finalment, més de 300 professionals i estudiants vam gaudir i aprendre els uns dels altres.
La Jornada es va desenvolupar segons el guió previst i la conferència inaugural de la Dolors Colom no va decebre; la idea bàsica que em vaig emportar és la què els professionals del Treball Social estem ubicats en llocs privilegiats per veure una part de la realitat que de vegades no es veu, llavors tenim dades i informació que hem de donar a conèixer mitjançant investigacions, publicacions i traslladant als responsables les necessitats i també propostes per a millorar la realitat de moltes persones.
Després hi va haver dos Taules, on a la primera “Nous reptes, cap a on anem” professionals del Treball Social en l’àmbit de la Salut de reconeguda trajectòria a l’Àrea Metropolitana de Barcelona, ens van il·lustrar les experiències que estan duent a terme. La meva impressió és que hi havia moltes ganes en aquesta taula 1, era una oportunitat per conèixer pràctiques diverses i, la ponència més esperada, era la del Síndrome de Diògenes i Noè, ja que és un dels temes que estan en augment també a les comarques del Camp de Tarragona. Les altres experiències de la taula ens van aportar coneixements, reflexions i manera de fer, que són una plusvàlua per al nostre treball diari.
La segona Taula “La complexitat clínica i social: un lideratge compartit” també va ser enriquidora. A la província de Tarragona hi ha experiències on el treball Social té un paper important i algunes d’aquestes es van donar a conèixer en aquesta taula. Van ser experiències en Treball Social en àmbit hospitalari, d’atenció al dol, en addiccions i salut mental, totes elles interessants. Professionals i amics vam exposar, compartir i debatre coneixements. De vegades treballem a pocs quilòmetres de distància, però no sabem els uns dels altres. La Jornada va ser una estratègia per canviar-ho; sortir del nostre laboratori social, on la realitat ens pressiona i, de vegades ens limita la visió , per aixecar el cap i mirar altres professionals, parlar, escoltar, compartir, debatre per tornar amb una visió ampliada del Treball Social i, en concret del Treball Social en l’àmbit de la Salut .
A la cloenda es va remarcar la bona acollida, així com també la implicació dels professionals per a què la Jornada hagi ocorregut amb èxit. També es va valorar que va ser una Jornada on es va fer palès moltes mancances que tenim, però també va ser una Jornada de proposta, encaminada a l’acció i canvi. Ara, la feina és integrar el què es va compartir durant la jornada i, a principis de l’any 2017 el Comité Organitzador ens veurem per fer una valoració d’aquesta primera Jornada de Treball Social Sanitari què, esperem no sigui la darrera.
Àlex Pérez
Treballador Social Servei d'Addiccions i Salut Mental HUSJR
Membre del Comitè Organizador de la Jornada
No hay comentarios:
Publicar un comentario