miércoles, 1 de febrero de 2017

Vè SEMINARI D'INTERVENCIONS CLÍNIQUES I EN XARXA EN L'ÀMBIT DE LA SALUT MENTAL I LES DROGODEPENDÈNCIES (13 des. de 2016)



Cada seminari consisteix en quatre sessions anuals i ja fa 10 anys que se celebra en el marc del Pla d'Acció Sobre Drogues de Reus, activitat acreditada pel Consell Català de Formació Continuada de les Professions Sanitàries i reconegut pel Col·legi Oficial de Metges de Tarragona. A les sessions s'exposen i debaten casos clínics concrets, així com, es desenvolupen ponències que faciliten la formació especialitzada en el camp de les addiccions. Un espai privilegiat per a l'intercanvi de coneixement i l'optimització del funcionament de la xarxa de professionals d'atenció a les addiccions i a la salut mental.


La quarta sessió d'aquest Seminari va comptar amb la participació de membres de l'Equip de Mesures Penals Alternatives Tarragona Sud (Carlos Barrio i Josep Maria Torres), en motiu dels "20 anys de MPA a Catalunya. 20 anys al Camp de Tarragona en imatges".





Fent una mica de resum, definim les mesures penals alternatives com processos que permeten als òrgans judicials -jutges i tribunals- donar una resposta menys aflictiva (conciliant per exemple, règim penal amb vida familiar i laboral) davant delictes lleus o menys greus, salvaguardant els drets de les víctimes. Aquests, combinen l’element retributiu, la prevenció i reducció de reincidències, i la finalitat educativa i integradora.

La història d’aquestes mesures s'inicia, l’any 1981, arran el procés de trasferència de competències a la Generalitat de Catalunya. El Departament de Justícia, i més concretament, l’Àrea de Mesures Penals Alternatives; posa al servei dels òrgans judicials equips  territorialitzats de professionals d’assessorament tècnic i execució. 

Existeixen diversos elements en aquest tipus de mesures. Tanmateix, la col·laboració del Servei d'Addiccions i Salut Mental gira, fonamentalment, entorn:


suport socioeducatiu,  compliment de tractament, i la participació comunitària. (Enllaça amb el Departament de Justícia). 

Dos membres de mesures, pinten el Centre d'Acollida i Activitats "La Illeta".

Per entendre amb més profunditat les mesures penals alternatives i la tasca professional dels delegats d'execució de les Mesures, consulteu els principis bàsics d'actuació: (enllaça amb el Departament de Justícia)

Igualtat davant la llei, Respecte als drets i garanties, Individualització de les respostes, Principi de corresponsabilització, Transitorietat i temporalitat de la intervenció, Principi  d'intervenció mínima, Responsabilització social.


Programa de la Jornada commemorativa dels 20 anys de Mesures Penals Alternatives
al camp de Tarragona celebrada a Tarragona el 4 de novembre de 2016

















      

     

























*      *       *



Tot seguit, els treballadors socials del Servei d'Addiccions i Salut Mental de l'Hospital Sant Joan de Reus Dàlia Català Pagès i Àlex Pérez Folch, van presentar l'estudi "El tractament en les Mesures Penals Alternatives, qüestió social?"


OBJECTIUS


  • Conèixer la situació social dels pacients que estan en tractament al Servei en data 30 de juny del 2016.
  • Establir un perfil de pacient en tractament per MPA.
  • Millorar l’eficàcia del tractament en els pacients en MPA.
  • Conclusions, reflexió conjunta i propostes de millora per a aquests pacients.





METODOLOGIA


  • Coordinació amb equip MPA Reus per a accedir a dades de pacients en execució MPA a 30 de juny de 2016.
  • Elaboració d’una fitxa de recollida d’informació social mitjançant l'adaptació de manuals de diagnosi social.
  • Extracció de dades de la història clínica i social del pacient, així com coordinació de l'equip interdisciplinar. 
  • Buidatge de dades, anàlisi, reflexió i conclusions.




CONCLUSIONS


  • Zigmunt Bauman ens parla dels Danys Colaterals en una economia Global. Estem en una societat desigual, en què la crisi ha expulsat a moltes persones del món laboral i l’Estat Benestar es retira. Marginació Social. Gran augment de la pobresa. 69% cobren menys SMI. 31% sense ingressos.
  • La resposta a les situacions de precarietat social es donen per professionals on també hi ha una situació desigual i empitjorat de condicions. (Administració prioritza altres sectors).
  • Quan més temps s’està a l’atur més difícil és després reincorporar-se al treball. Pacients amb poc recorregut laboral (majoritàriament de la construcció)
  • Els pobres delinqueixen més, es penalitzen més les conductes dels pobres? Les dues coses? Les persones benestants no compleixen MPA? Ho fan en un altre lloc? Paguen multa?
  • El tractament en les MPA són masculines. 
  • L’entorn, la personalitat del subjecte, els trastorns mentals i de personalitat, així com el suport familiar i social modulen la possibilitat del consum i la probabilitat de cometre actes delictius (Esbec, E i al. Addicions vol. 28. 2016)
  • A molts casos de MPA al Servei hi ha precarietat econòmica i malaltia mental: estan relacionats i, si és així, què és primer?



No hay comentarios:

Publicar un comentario