lunes, 17 de octubre de 2016

EL SERVEI D'ADDICIONS PARTICIPA A LA JORNADA DE TREBALL SOCIAL SANITARI (11 nov. de 2016)

El passat 11 de novembre del 2016, va tenir lloc la Jornada “Treball Social Sanitari, Peça Clau en Salut”, que va ser organitzada per un Grup de Treballadors/es Socials que exerceixen  en l’àmbit de la salut a  les Regions Sanitàries de Tarragona i Terres de l’Ebre. 



Va ser la primera jornada d’aquestes característiques al territori i la resposta dels professionals va ser molt  bona, tant que es va haver de canviar d’ubicació, ja que el lloc on s’havia d’organitzar (Paraninf de la URV), es va quedar petit i vam haver de canviar a l’Auditori de la Diputació de Tarragona. Finalment, més de 300 professionals i estudiants vam gaudir i aprendre els uns dels altres. 


La Jornada es va desenvolupar segons el guió previst i la conferència inaugural de la Dolors Colom no va decebre; la idea bàsica que em vaig emportar és la què els professionals del Treball Social estem ubicats en llocs privilegiats per veure una part de la realitat que de vegades no es veu, llavors tenim dades i informació que hem de donar a conèixer mitjançant investigacions, publicacions i traslladant als responsables les necessitats i també propostes per a millorar la realitat de moltes persones.


Després hi va haver dos Taules, on a la primera “Nous reptes, cap a on anem” professionals del Treball Social en l’àmbit de la Salut de reconeguda trajectòria a l’Àrea Metropolitana de Barcelona, ens van il·lustrar les experiències que estan duent a terme. La meva impressió és que hi havia moltes ganes en aquesta taula 1, era una oportunitat per conèixer pràctiques diverses  i, la ponència més esperada, era la del Síndrome de Diògenes i Noè, ja que és un dels temes que estan en augment també a les comarques del Camp de Tarragona. Les altres experiències de la taula ens van aportar coneixements, reflexions i manera de fer, que són una plusvàlua per al nostre treball diari. 



La segona Taula “La complexitat clínica i social: un lideratge compartit” també va ser enriquidora. A la província de Tarragona hi ha experiències on el treball Social té un paper important i algunes d’aquestes es van donar a conèixer en aquesta taula. Van ser experiències en Treball Social en àmbit hospitalari, d’atenció al dol, en addiccions i salut mental, totes elles interessants.  Professionals i amics vam exposar, compartir i debatre coneixements. De vegades treballem a pocs quilòmetres de distància, però no sabem els uns dels altres. La Jornada va ser una estratègia per canviar-ho; sortir del nostre laboratori social, on la realitat ens pressiona i, de vegades ens limita la visió , per aixecar el cap i mirar altres professionals,  parlar, escoltar, compartir, debatre per tornar amb una visió ampliada del Treball Social i, en concret del Treball Social en l’àmbit de la Salut .



A la cloenda es va remarcar la bona acollida, així com també la implicació dels professionals per a què la Jornada hagi ocorregut amb èxit. També es va valorar que va ser una Jornada on es va fer palès moltes mancances que tenim, però també va ser una Jornada de proposta, encaminada a l’acció i canvi. Ara, la feina és integrar el què es va compartir durant la jornada  i, a principis de l’any 2017 el Comité Organitzador ens veurem per fer una valoració d’aquesta primera Jornada de Treball Social Sanitari què, esperem no sigui la darrera. 


Àlex Pérez
Treballador Social Servei d'Addiccions i Salut Mental HUSJR
Membre del Comitè Organizador de la Jornada


PARTICIPACIÓ DEL PLA A LA COMPARAIXENÇA AL PARLAMENT DE CATALUNYA (Iniciativa Legislativa Popular per la Regulació 14 oct. 2016)


EXTRACTE DE LA PROPOSICIÓ DE LLEI REGULADORA DE LES ASSOCIACIONS DE PERSONES CONSUMIDORES DE CÀNNABIS:


El consum de cànnabis per part de persones adultes, en l'àmbit privat, ja sigui per motius lúdics o terapèutics és l'exercici del dret fonamental a la llibertat que es projecta en llibertat de consciència i a la lliure disposició del propi cos, i també del dret a la salut i de les persones a escollir teràpies i tractaments que lliurement escullin.



La societat civil catalana ha estat històricament un element vertebrador i clau en la defensa dels interessos, drets i en la iniciativa de les aspiracions de la ciutadana.


D'ençà que l'any 1991 en que es fa fundar a Barcelona l'associació Ramón Santos de Estudios del Cannabis "ARSEC", reconeguda com la primera associació de consumidors de cànnabis que va a dur a terme un conreu col·lectiu, el nombre d'aquestes entitats ha proliferat. 

S'estima que a l'actualitat existeixen uns 400 clubs socials de cànnabis a Catalunya. La societat civil doncs, reclama un marc jurídic clar i un reconeixement legal.



La societat civil ha dut a terme una important i valuosa tasca d'autoregulació, establint criteris i pautes i codis de bones pràctiques. 

Alhora la seva existència ha posat de manifest una incontrovertible realitat social respecte al consum de cànnabis i ha construït un model, objecte d'estudi a nivell internacional, en un moment de debat a nivell mundial sobre la necessitat d'un canvi en la orientació de les polítiques de drogues, basat en la reducció de riscos associats al seu ús i el respecte dels drets fonamentals.

 ENLLAÇ DIRECTE A L'OBSERVATORI




Enllaços relacionats:


PLA D'ACCIONS SOBRE DROGUES DE REUS A LA JORNADA "El cànnabis en clau sociocultural" (6 oct. 2016)

El 6 d'octubre el grup Enllaça amb Regulación Responsable organitzà la jornada amb l'objectiu de reflexionar sobre els aspectes polítics, socials i culturals que afecten la qüestió del cànnabis, i analitzar possibles sortides a l'actual escenari prohibicionista.



Resulta inqüestionable i inevitable la reforma de l'actual model. I, a partir d'aquí, analitzar quin camí cal adreçar dins una societat incerta i globalitzada.



Extracte de la intervenció d'Antoniu Llort:





La jornada es dirigí a persones interessades en les polítiques de drogues, professionals de les drogodependències, membres de clubs socials de cànnabis i estudiosos de les Ciències Socials.






L'emplaçament fou el Museu Etnològic de Barcelona i comptà amb el recolzament de la Unitat de Polítiques de Drogues de la Universitat Autònoma de Barcelona i el Museu Etnològic de l'Ajuntament de Barcelona.

Ponents:
  • Oriol Romaní. Catedràtic d'Antropologia Social i Cultural. URV
  • Virginia Montañés. Antropòloga i periodista.
  • Aura Roig. Antropòloga.
  • Antoniu Llort. Antropòleg. Pla d'Accions sobre Drogues de Reus.
  • Juan Carles Usó. Sociòleg i historiador.
  • Joel Feliu. Professor Titular de Psicologia Social. UAB.
  • Jordi Cebrián. Periodista.



viernes, 14 de octubre de 2016

TALLER DE CUINA A LA ILLETA (Galtes de porc)


L'ingredient fonamental són les galtes de porc. Nosaltres proposem una recepta fàcil.




Aquesta recepta és per 20 persones (1 galta per cada comensal).
Primer pas, feu una picada de 8 cebes. 






Després, afegiu-la a l'olla en oli bullent. 



I quan la ceba comenci a daurar-se, afegiu-hi pastanaga picada. 
Si fa no fa, la mateixa quantitat que de ceba.


 


Quan la textura estigui al punt i amb aspecte beu daurat retireu-la i passeu-hi la batedora.


 





Paral·lelament a tot aquest procés, desosseu les galtes. 
Feu servir un ganivet ben esmolat per resseguir l'os amb la fulla.



Un cop dessossades les galtes, bullirem els ossos en aigua i ho farem servir com a brou. Tot enretirant les impureses.


 


Enfarineu la carn i passeu-la per oli bullent. 
La idea és que quedi una mica cruixent i sucós.



Posteriorment, amb unes tisores esbocineu els filets.


Finalment, afegiu la carn al sofregit de ceba i pastanaga.



Opcionalment, podeu afegir-hi patata. Això sí, amb prou destresa -jugant amb el brou- perquè no se us passin.



NOTA DELS AUTORS: En aquesta ocasió no hem fotografiat la presentació del plat, ni de tots a taula; però us assegurem aquest plat convida a entaular-se en companyonia i encetar bones converses.

martes, 4 de octubre de 2016

SORTIDA CULTURAL AL REFUGI ANTIAERI LA PATACADA DE REUS (6 set. 2016)

Tot i tenir-lo a tocar, alguns encara no havíem visitat el refugi antiaeri de la plaça Patacada de Reus.


La sortida la vam contractar a través del Museu de l'Ajuntament de Reus. Lògicament, per accedir-hi vam haver de baixar unes escales. Aquestes però, no eren les originals. 


A l'entrada vam escoltar ben atentament les explicacions d'en Salvador Palomar (@lopalomar) i observar fotografies històriques.




Foren anys tristos i grisos. I, per primer cop a la història militar, l'aviació bombardejà nuclis i població civil. La guerra esdevingué indistinta i de desgast. En aquest sentit, cròniques i testimonis de l'època, desvetllen que Reus fou un enclavament molt castigat pels bombardejos.



Lluny del front, la vida quotidiana havia de continuar, i d'aquí neix la necessitat de construir refugis antiareis.


Com succeeix a totes les guerres (mobilització d'efectius, alta mortalitat, baixa natalitat...) es va trastocar el normal funcionament de la població. L'aspecte positiu -si n'hi ha- fou la gran organització de la societat, malgrat tot el desgavell i confusió; per exemple, en la construcció dels refugis. Plenament operatius i efectius. 


Com a resultant, es teixí una gran xarxa de tunels i refugis antiaeris per tota la ciutat de Reus.


De seguit, visitàrem el refugi. Cal destacar que manté l'aspecte original, exceptuant la instal·lació eléctrica.  Vagi per endavant: les fotografies no reflecteixen, ni de lluny, la impresió causada.


 



 

El recorregut pel refugi fou d'una mitja hora, i en ell trobàrem nombrosos detalls i anècdotes: accés privat al refugi municipal. 


Detall d'un respirador



Detall de les voltes arrodonides d'una creuta. La qualitat de l'obra i l'acabat és indiscutible i una constant en tota la instal·lació. 



Si visiteu amb tranquil·litat i pareu atenció a les parets, descobrireu misstages i indicacions espontànies dels ciutadans.


Finalment, pujàrem les escales de sortida del refugi (actualment tapiada). La qual conserva el traçat original de ziga-zaga 

 

Tota una experiència colpidora, ben acompanyada d'explicacions magistrals. MOLT RECOMANABLE!!

Moltes gràcies!!