miércoles, 13 de diciembre de 2017

VI SEMINARI D'INTERVENCIONS CLÍNIQUES I EN XARXA EN L'ÀMBIT DE LA SALUT MENTAL I LES DROGODEPENDÈNCIES


La quarta sessió va tenir lloc a la sala d'actes del Servei d'Addiccions i Salut Mental de Reus i s'hi desenvoluparen tres parts:


  • Atenció a persones amb VIH. 


Amb els ponents Pedro A. Pardo. Josep Colom i Asución González del Servei de Medicina Interna de l'Hospital Sant Joan de Reus.


  • La Casa d'Acollida

En la que Araceli Otón, coordinadora de la Casa d'Acollida de malalts de la SIDA de Tarragona, ens apropà als Programes de Drogodependències, VIH i SIDA de la Creu Roja de Tarragona.

  • Ivan el terrible o Peter Pan.

A càrrec de Pilar Roig, psicòloga clínica del Servei d'Addiccions i Salut Mental HUSJR, amb l'exposició d'un cas clínic i resum de la intervenció en xarxa.


*   *   *  


El camp de la medicina ha realitzat una trajectòria molt important en l'atenció de persones amb VIH: ha evolucionat molt; de tal manera que poca cosa tenen a veure els primers casos i els primers tractaments, als anys vuitanta, amb els d'avui dia: molt menys agressius i molt més efectius.

El mateix passa amb la importància que se li ha volgut donar a aquest fenomen, tant mediàticament com política. En aquest sentit, el VIH passa de ser una malaltia enquadrada a col·lectius molt determinats, a considerar-se un problema de Salut Pública.

Finalment, tot i existir diversos períodes, a dia d'avui constatem que encara podem parlar de tabú en molts aspectes del VIH, i en darrer terme, de la SIDA. 



*    *    *







Lluny d'erradicar-se, la infeccions de VIH i VHC continuen propagant-se. En aquest sentit, un dels fenomens actuals és el Chemsex 




El Grup de Treball sobre Tractaments del VIH (Plan Nacional sobre Drogras i Plan Nacional sobre el Sida) ha editat una guia per professionals sobre aquest nou fenomen, fent una adaptació de la guide for heathcare providers de la clíncia de salut sexual londinenca 56 Dean Street. Apropant-nos al fenomen del Chemsex amb un doble objectiu:

Conscienciar el personal mèdic i de salut sobre els riscos de contagi a què s'exposen homes gais, bisexuals i altres HSH que practiquen ChemSex

Millorar la confiança i habilitats dels professionals a l'hora de comunciar riscos i estratègies per reduïr-los, recomanant el cribat i les proves com a part de la prevenció

 


*    *    *

CASA D'ACOLLIDA MALALTS DE LA SIDA - CREU ROJA TARRAGONA









Tipologia: Llar residència
Capacitat: 8 persones
Ubicació: Avda. Andorra 61, Tarragona
Any de posada en marxa: 1994


Trets específics:


  • Abordatge de manera integral el VIH/sida gestionant projectes de Prevenció, Ajut a domicili i Reducció de danys.
  • Treballar transversalment (ocupació i formació, immigració, comunicació, voluntariat, joventut i gent gran).
  • Els usuaris/es formen part activa de les accions que es desenvolupen.
  • Reforç emocional encaminat a la reinserció social.
  • Voluntariat intern i extern a la institució com a valor afegit.




*    *    *

L'exposició de casos concrets per part de professionals ajuda a entendre la metodologia a d'altres professionals de la xarxa. Concretament, al cas d'Ivan el Terrible o Peter Pan, s'hi dibuixà la perspectiva des del camp de la psicologia clínica.


A banda de plantejar i donar a conèixer un camp d'actuació, la posada en comú posa de manifest situacions en las que es confronten dinàmiques de diferents serveis, i la manera com es soluciona perquè es vegin complementades.

Davant tot això, l'antídot és la coordinació,  fluïdesa en el retorn d'informació, i accions formatives com per exemple, aquests seminaris.



Properament ens endisarem el 2018 al VII SEMINARI!!!



No hay comentarios:

Publicar un comentario